logo site

خیانت در امانت چیست ؟؟ + ارکان ان

آنچه در این مقاله میخوانید

خیانت در امانت

خیانت در امانت چیست ؟؟

خیانت در امانت از جمله جرایم علیه اموال دسته بندی می گردد وقوع این جرم می تواند موجب سلب اعتماد در جامعه گردد.
خيانت در امانت در تعريف قانون مطابق ماده ٦٧٤ از كتاب قانون مجازات اسلامي به شرح ذيل است:
« هر گاه اموال منقول یا غیرمنقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی اجرت، به کسی داده شود و بنا بر این بوده که اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین، استعمال، تصاحب، تلف یا مفقود نماید »
شرط اصلی تحقق جرم خیانت در امانت، سپردن مال از سوی مالک یا متصرف قانونی به شخصی دیگر است . حال اگر فردی که مال به وی سپرده شده است از باز گرداندن آن در هنگام مطالبه ی مالک و یا نماینده ی قانونی وی خودداری کند و یا مال را در جهتی غیر از آنچه که مالک تعیین نموده ، به کار ببرد . خیانت در امانت به وقوع می پیوندد .
با توجه به موارد ذکر شده اینگونه می توان خیانت در امانت را تعریف کرد که : خیانت در امانت عبارت است از استعمال ، تصاحب ، تلف یا مفقود نمودن توام با سوء نیت مالی که از طرف مالک یا متصرف قانونی به کسی سپرده شده و بنا بر استرداد یا به مصرف معین رسانیدن آن بوده است .
برای تحقق جرم خیانت در امانت لزوما می بایست عدم استرداد مال همراه با سوء نیت، ضرر رساندن به مالک باشد ، یعنی اگر امین بدون اینکه مرتکب تقصیری شده باشد ، از بازگرداندن مال مورد امانت ناتوان باشد ، جرم مورد نظر اتفاق نمی افتد .

ارکان جرم خیانت در امانت

برای تحقق هر جرمی محقق شدن سه رکن ضروری است به نحوی که چنانچه حتی یکی از آن ارکان محقق نشود جرم مزبور واقع نگردیده است. ارکان مزبور عبارتند از رکن مادی رکن معنوی رکن قانونی که برای آشنایی کامل با این مطلب که جرم خیانت در امانت به چه طریق محقق می گردد در ذیل به تهیه ارکان تشکیل دهنده آن پرداخته و تفصیل کوتاهی در رابطه با آن ارائه می نماییم.

رکن قانونی جرم خیانت در امانت:

ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ بررسی عنصر قانونی جرم خیانت در امانت پرداخته است هرگاه اموال منقول و غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل سفته چک قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شده و بنابراین عهد نموده است که اشیای مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیا نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد. البته طبق تبصره ماده 104 قانون مجازات اسلامی اصلاحی سال 1399 مجازات حبس ماده فوق به نصف تقلیل یافت.
عنصر مادی جرم خیانت در امانت در دو قالب قابل بررسی می باشد: رفتار فیزیکی و شرایط تحقق جرم

موسسه حقوقی داوری دادگران عدالتخواه امید

موسسه حقوقی و داوری دادگران عدالتخواه امید با مدیریت جناب آقای رضا دانش وکیل پایه یک دادگستری، مفتخر است با بهره گیری از کادری مجرب از وکلای متخصص در تمامی امور حقوقی و کیفری؛ آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و مشاوره ای برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از شرکتهای خصوصی و دولتی در تمامی مراجع قضایی و دادگستری می باشد.

رفتار فیزیکی شامل:

الف- استعمال مال امانی آن هم از نوع ناروا و یا نامتعارف همراه با سوء نیت.
ب- تصاحب مالکانه با مال امانی و یا اینکه مال امانی را پس ندهد و یا آن را به اجاره دهد و یا به هر طریق به فرد دیگری واگذار نماید.
ج- تلف کردن مال امانی
د- مفقود کردن مال امانی مثلاً فرد عمداً در نگهداری مال امانی مسامحه نماید و این مسامحه منجر به گم شدن مال شود

شرایط لازم برای تحقق جرم خیانت در امانت

سپرده شدن مال به امین از مهم ترین شرایط تحقق جرم خیانت در امانت می باشد که حتماً شاکی باید در مرجع قضایی و نزد مقام قضایی این مهم را اثبات نماید این بدان معنا می باشد که چنانچه فردی مال را که متعلق به دیگری است پیدا نماید و از آن سو استفاده کند دیگر جرم خیانت در امانت محقق نخواهد گردید و یا اگر امانت‌دار خودش در مال امانی عملیات تصاحب و استفاده و استعمال را انجام ندهد و به دیگری دستور دهد فروشنده مال امانی اگر با علم به امانی بودن مال عملیات مزبور را انجام دهد عمل خیانت در امانت محقق گردیده لاکن فروشنده مال امانی به جرم معاونت در خیانت محکوم خواهد گردید و جرم خیانت در امانت اوست رد امانت گیرنده محقق گردیده است

آیا خیانت در امانت در اموال مشاع امکان پذیر است؟

گاه ممکن است این سوال برای شما هم پیش آمده باشد آیا علیه شریک تان که در مال مورد مشاعی ورود نموده و در حال استفاده از آن می باشد میتوان شکایت کیفری خیانت در امانت مطرح کرد در پاسخ به این سوال باید اعلام نمود خیر چون شما شریکتان در جز به جز مال مشاعی با شریکتان مالک هستید لاک نمی توانید اقدام به طرح دعوای خیانت نمایید و فقط می توانید با طرح دعوای خلع ید شریکی که بدون اجازه در حال استفاده از مال مشاعی است را از بقیه تصرف آتش جلوگیری نمایید

موسسه حقوقی داوری دادگران عدالت خواه امید با داشتن کادری مجرب و با سابقه از وکلای پایه یک دادگستری، آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و پذیرش وکالت و یا دادن مشاوره های حقوقی در انواع حوزه ها و دیگر موضوعات کیفری می باشند

راه های ارتباطی با وکلای موسسه

موسسه حقوقی و داوری دادگران عدالتخواه امید وکیل در اهواز با مدیریت جناب آقای رضا دانش وکیل پایه یک دادگستری، مفتخر است با بهره گیری از کادری مجرب از وکلای متخصص در تمامی امور حقوقی و کیفری؛ آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و مشاوره ای برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از شرکتهای خصوصی و دولتی در تمامی مراجع قضایی و دادگستری می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *