logo site

طلاق خلع و شرایط آن

آنچه در این مقاله میخوانید

شرایط طلاق خلعی

طلاق خلع

طلاق خلعی در حقوق مدنی به طلاقی اطلاق می‌شود که هنگام آن زن به دلایلی مانند کراهت و برای رضایت شوهر، قسمتی یا تمامی مهریه خود را در ازای طلاق بخشش می‌دهد. این نوع طلاق به عنوان طلاق بائن شناخته می‌شود زیرا بعد از طلاق، حق رجوع برای زن وجود ندارد.

با این حال، اگر زن در مدت زمان مشخصی بعد از طلاق تصمیم به رجوع به مهریه بگیرد (با فرض این که حق رجوع را سلب نکرده باشد)، طلاق خلعی به طلاق رجعی تبدیل می‌شود. در این صورت، زوجه می‌تواند به توافق نهایی قبلی پایبند شود یا حتی ممکن است توافق جدیدی برای پرداخت مهریه بین طرفین صورت بگیرد.

مهریه در طلاق خلعی می‌تواند به صورت عینی (مبلغ مشخص)، مالی (پول) یا با اموال دیگر جبران شود. همچنین، مهریه ممکن است کامل، یعنی معادل تمامی مهریه باشد، یا بخشی از مهریه که میزان آن میان طرفین توافق شده است.

لطفاً توجه داشته باشید که مشاوره حقوقی نیازمند بررسی جزئیات و شرایط حسب مورد است. 

پیشنهاد می‌کنم در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر، با وکیل در اهواز یا وکلای متخصص موسسه حقوقی داوری دادگران عدالتخواه امید مشورت کنید.

ویژگی اصلی طلاق خلع چیست؟

طلاق خلع، یکی از انواع طلاق در حقوق اسلامی است که ویژگی اصلی آن کراهت زن از زندگی با شوهر است. در این نوع طلاق، مرد حق رجوع به زن را ندارد و پس از انجام عمل خلع، زن می‌تواند در مدت معینی که قانوناً تعیین شده است به محض تمایل به ما بذل رجوع کند.

زمانی که زن به ما بذل رجوع کند، مهریه مشخص شده در عقد از مهریه کسر می‌شود یا در برخی موارد کلیهٔ مهریه به زن تعلق می‌گیرد. این عمل به زن اجازه می‌دهد تا با رجوع به شوهر، زندگی مشترک خود را ادامه دهند. همچنین، طلاق خلعی می‌تواند به طلاق رجعی تبدیل شود؛ به این معنی که پس از رجوع زن، مرد می‌تواند در دوره‌ای تعیین شده به زوجیت بازگردد.

مقالات مرتبط : علل طلاق و بررسی آنها

طلاق خلعی

هر نوع طلاقی آثار متفاوتی دارد پس شناخت ماهیت آنها اهمیت ویژه ای دارد. در طلاق توافقی باید کراهت زوجه از زوج برای قاضی محرز شود که در این صورت طلاق باین و در غیر این صورت حتی با وجود بذل فدیه طلاق رجعی می شود و در طلاق باین قاضی با احراز کراهت گواهی عدم امکان سازش صادر میکند در طلاق توافقی ، زوجین در انحلال عقد نکاح با شرایط پذیرفته شده با یکدیگر توافق می کنند و اجرای صیغه ی طلاق از سوی زوج یا وکیل وی انجام می شود پس توافق زوجین درواقع مقدمه ای است برای رسیدن به آن.

طلاق خلع و مبارات

طلاق توافقی بهتر است با طلاق های خلع و مبارات قیاس نشود زیرا در طلاق خلع و مبارات زن مالی را به عنوان فدیه به شوهر می بخشد و شوهر در برابر این فدیه ، زن را طلاق می دهد ، اما حتی در طلاق های توافقی هم زوجین الزاما می بایست به دادگاه مراجعه و گواهی عدم امکان سازش کسب نمایند، چنانچه سردفتر طلاق بدون اخذ گواهی دادگاه مبادرت به ثبت واقعه طلاق نمایند از وی سلب صلاحیت به عمل خواهد آمد.

طلاق توافقی چگونه است؟

در صورتی که زن پس از بخشش مهریه پشیمان شود و بخواهد به مهریه رجوع کند، لازم است به دفترخانه‌ای که طلاق در آن صورت گرفته است مراجعه کرده و رجوع خود به مهریه را اعلام نماید. در این صورت، امکان برگشت زوج به زوجیت فراهم می‌شود.

برگشت به مهریه یک عمل حقوقی یک طرفه است و زوج باید از برگشت زوجه به مهریه آگاه شود تا او نیز بتواند از حق رجوع به زوجیت استفاده کند. اما اگر زوجه در دادگاه یا طی سند جداگانه حق رجوع به مهریه را از خود سلب و ساقط کرده باشد، زوجه نمی‌تواند به مابذل رجوع کند.

طلاق خلعی نوبت اول و دوم چیست؟

طلاق خلع نوبت اول به این معنی است که طلاق برای اولین بار انجام شده است و اگر طلاق برای نوبت دوم انجام شود نوع طلاق مندرج در حکم طلاق، طلاق خلعی نوبت دوم خواهد بود.

مقالات مرتبط : مراحل طلاق توافقی

وضعیت مهریه زن در طلاق خلعی

در طلاق خلعی، بخشش تمام یا قسمتی از مهریه به عنوان یکی از ارکان و شرایط طلاق مطرح است. با این حال، این موضوع صرفاً به محدوده مهریه مرتبط است و برای زن به معنای عدم استحقاق دریافت سایر منافع مادی نمی‌شود.

به عبارت دیگر، اینکه زن در طلاق خلعی بخشش تمام یا قسمتی از مهریه را پذیرفته باشد، به معنای انصراف از حقوقی که از طریق مهریه می‌تواند به آنها دست پیدا کند است؛ اما این مسئله به حقوق دیگری که زن در قبال شرایط ازدواج و طلاق می‌تواند داشته باشد، اعم از حقوق مادی (نظیر تقسیم اموال) و یا حقوق ملکی (نظیر حضانت و نفقه فرزندان) تأثیر نمی‌گذارد.

طلاق خلع

طلاق خلع چقدر طول میکشد؟

طلاق از طرف زن و با ارئه دلایل و بخشش قسمتی از مهریه صورت گیرد با توجه به اینکه روند طلاق دارای سه مرحله بدوی ، تجدیدنظر و فرجام خواهی می باشد. یعنی بعد از صدور حکم طلاق در دادگاه بدوی ، مرد بیست روز فرصت دارد تا به رای اعتراض و تقاضای تجدیدنظرخواهی کند.

همچنین بعد از صدور رای در دادگاه تجدیدنظر باز مهلت اعتراض به رای که همان فرجام خواهی است را دارد پروسه طلاق خلعی در صورت اعتراض مرد حدودا 8 ماه تا 1 سال زمان می برد. ولی در صورتی که زن رضایت شوهر را برای طلاق اخذ و بخشی یا تمام مهریه اش را ببخشد در اینصورت پروسه طلاق کوتاهتر می شود.

آیا طلاق خلعی عده دارد؟

ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی ایران می‌گوید: “زن در طلاق خلعی باید عده نگه دارد و میزان آن سه طُهر یا گذراندن سه دوره پاکیزگی می‌باشد.” اما در صورتی که زن باردار باشد، عده زن تا زمان وضع حمل (زایمان) ادامه پیدا می‌کند و پس از زایمان، عده به طور معمول ادامه خواهد داشت. لازم به ذکر است که اگر زن مجرد (باکره) باشد یا برای زن یائسه، نگهداشتن عده الزامی نیست.

وکیل در اهواز و وکلای موسسه  حقوقی داوری دادگران عدالتخواه امید متشکل از بهترین وکیل طلاق . کیفری . حقوقی و خانواده که هم تخصص فراوانی در زمینه انوع دعاوی داشته و هم به واسطه به نتیجه رساندن صدها پرونده در این زمینه تجربه بالا و ارزشمندی دارند.

برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت خدمات حقوقی ما، با موسسه حقوقی داوری دادگران عدالتخواه امید تماس بگیرید. تیم حرفه‌ای ما آماده پاسخگویی به سوالات شما و ارائه راهنمایی‌های لازم است.”

راه های ارتباطی با وکلای موسسه

موسسه حقوقی و داوری دادگران عدالتخواه امید وکیل در اهواز با مدیریت جناب آقای رضا دانش وکیل پایه یک دادگستری، مفتخر است با بهره گیری از کادری مجرب از وکلای متخصص در تمامی امور حقوقی و کیفری؛ آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و مشاوره ای برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از شرکتهای خصوصی و دولتی در تمامی مراجع قضایی و دادگستری می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *