logo site

مالیات بر ارث چیست و چگونه محاسبه می شود؟

آنچه در این مقاله میخوانید

مالیات بر ارث
“ما در کنار شما در هر مرحله”

از مرحله تحقیقات اولیه تا دفاع در دادگاه، تیم وکلای ما همواره در کنار شما خواهد بود.

 شما را راهنمایی می‌کنیم و همه تلاش خود را برای حفظ حقوق شما انجام می‌دهیم.

مالیات بر ارث چیست؟

مالیات بر ارث، یک حق قانونی است که دولت از وراثت ترک فرد متوفی دریافت می‌کند.

 به طور کلی، مالیات بر ارث یکی از انواع مالیات مستقیم است که دولت بر اساس قوانین و مقررات مربوطه دریافت می‌شود. بعد از فوت فردی که وراثه دارد، وراث باید در ابتدا اقدامات لازم را برای اخذ انحصار وراثت انجام دهند تا رسماً وراث متوفی را مشخص کنند. 

همچنین، طبق قوانین مالیاتی، ظرف حداکثر یک سال از تاریخ فوت، وراث یا نماینده‌های قانونی باید به سازمان مالیاتی محل سکونت متوفی مراجعه کرده و در اظهارنامه‌ای که توسط سازمان مالیاتی تهیه شده است، اطلاعات هویتی و مکانی متوفی و وراث حین فوت، اموال و دارایی‌ها و بدهی‌ها، هزینه‌های کفن و دفن، واجبات مالی و عبادی، و دیون محقق و مسلم متوفی را اعلام کنند. 

در این اظهارنامه، مواردی از جمله مهریه همسر نیز باید درج شود. سپس، اظهارنامه‌ها تحت بررسی قرار می‌گیرند و پس از ارزیابی اموال و دارایی‌ها، نتیجه رسیدگی به وراث به آنها ابلاغ می‌شود. 

هر یک از وراث بر اساس سهم الارث خود ملزم به پرداخت مالیات متعلقه خواهند بود.

کدام اموال مشمول مالیات بر ارث می شود؟

بر اساس قانون اموال مشمول مالیات بر ارث که درنتیجه فوت شخص انتقال می‌یابد، به شرح زیر می باشد:

 سپرده‌های بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار به‌استثناء موارد مندرج در بند ۲ ماده قانون مالیات های مستقیم و سودهای متعلق به آن‌ها و نیز سود سهام و سهم‌ الشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آن‌ ها به نرخ سه درصد. 

سهام و سهم‌ الشرکه و حق تقدم آن‌ها یک و نیم (۱٫۵) برابر نرخ‌های مذکور در تبصره ۱ ماده ۱۴۳ و ماده ۱۴۳ مکرر قانون مالیات های مستقیم طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث حق الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آن‌ها تصریح نشده‌است انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی املاک و حق واگذاری محل (۱٫۵) برابر نرخ‌ های مذکور در ماده ۵۹ قانون مالیات‌ ها اموال و دارایی‌ های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع‌ شده‌ است.

چه اموالی از پرداخت مالیات معاف هستند؟

برخی از اموال به جا مانده از فرد متوفی از پرداخت مالیات بر ارث معاف هستند. 

این اموال عبارتند از: 

1. وجوه بازنشستگی، وظیفه و پس‌انداز خدمت و مزایای پایان خدمت که به ورثه‌ها پرداخت می‌شود. 2. مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده که به ورثه‌ها پرداخت می‌شود.

 3. بیمه‌های اجتماعی و وجوه پرداختی توسط مؤسسات بیمه، بیمه‌گزار یا کارفرما مانند بیمه عمر و زندگی، خسارت فوت و دیه و موارد مشابه که به ورثه‌ها پرداخت می‌شود.

بیشتر بخوانید :  معامله از راه دور

 4. اثاثیه منزل محل سکونت متوفی.

5. اموالی که برای سازمان‌ها، مؤسسات و نهادهای مذکور در ماده ۲ قانون مالیات‌ها مورد وقف، نذر یا حبس قرار می‌گیرند.
 6. اموالی که جزء ماترک متوفی بوده و طبق قوانین یا احکام خاص، مالکیت آنها سلب و به صورت بلاعوض در اختیار اشخاص مشمول قانون قرار می‌گیرد. 
این اموال مشمول مالیات بر ارث نمی‌شوند و ورثه‌ها معاف از پرداخت مالیات مربوطه می‌باشند.
چگونگی محاسبه مالیات بر ارث

نرخ مالیات براساس نسبت با متوفی چگونه تعیین می شود؟

قانون مالیات بر ارث در نظر دارد که نرخ مالیات بر ارث و میزان ارث بردن توسط وراث، بر اساس نسبت وارث با متوفی متفاوت باشد. 

این قانون معمولاً نرخ‌های مختلفی برای وراث در سه طبقه تعیین می‌کند: 

1. وراث طبقه اول: این طبقه شامل پدر، مادر، همسر و فرزندان متوفی است. نرخ مالیات بر ارث برای این طبقه معمولاً پایین‌تر است. 

2. وراث طبقه دوم: این طبقه شامل اجداد، برادران و خواهران، و فرزندان برادران و خواهران متوفی است. نرخ مالیات بر ارث برای این طبقه معمولاً بیشتر از طبقه اول است.

 3. وراث طبقه سوم: این طبقه شامل عموها، عمه‌ها، دایی‌ها، خاله‌ها و فرزندان آنها است. نرخ مالیات بر ارث برای این طبقه معمولاً بیشتر از طبقه دوم است. 

نرخ‌های دقیق مالیات بر ارث بر اساس هر طبقه و نسبت وارث با متوفی توسط سازمان امور مالیاتی تعیین می‌شود. همچنین، اگر حتی یک نفر از هر طبقه ورثه در حال حیات باشد، طبقات دیگر از جهت ارث بردن غیرفعال می‌شوند و ارث به آنها تعلق نمی‌گیرد.

سوالات متداول :

آیا اموالی که به صورت وقف یا نذر یا حبس قرار می‌گیرند، مشمول مالیات بر ارث هستند؟

بیشتر بخوانید :  چگونگی اثبات دزدی بدون مدرک / ادله اثبات آن چیست؟

 بله، اموالی که به صورت وقف، نذر یا حبس قرار می‌گیرند، در بسیاری از موارد مشمول مالیات بر ارث هستند. این اموال پس از وفات فرد موقوفه یا نذرکننده به نفع سازمان‌ها، مؤسسات و نهادهای مذکور در قانون قرار می‌گیرند. به عبارت دیگر، این اموال در واقع به صورت مالکیت عمومی در اختیار سازمان‌ها و مؤسسات قرار می‌گیرند . 

آیا وراث طبقه اول دریافت مزایای مالی بیشتری نسبت به سایر طبقات دارند؟

 بله، وراث طبقه اول معمولاً دریافت مزایای مالی بیشتری نسبت به سایر طبقات دارند. این امر به دلیل این است که قوانین مالیات بر ارث در بسیاری از کشورها، ارث بردن به نزدیکان خاص را ترجیح می‌دهند و تخصیص بیشتری از اموال متوفی به وراث طبقه اول انجام می‌دهند. 

وراث طبقه اول شامل پدر، مادر، همسر و فرزندان متوفی است. طبق قوانین مختلف، بعضی از کشورها قوانین خاصی را برای موردی که وراث طبقه اول نیستند اعمال می‌کنند.

 این قوانین می‌توانند موجب کاهش نرخ مالیات بر ارث و افزایش محدودیت‌ها در ارث بردن برای سایر طبقات ورثه شوند. 

به عنوان مثال، در بسیاری از کشورها و در قوانین مالیات بر ارث، وراث طبقه اول ممکن است از مزایای مالیاتی ویژه‌ای مانند معافیت‌های مالیاتی بیشتر، نرخ مالیات بر ارث کمتر و سقف مالیاتی بالاتر برخوردار باشند. این مزایا برای حمایت از خانواده‌ها و تسهیل انتقال اموال به نزدیکان مستقیم متوفی در نظر گرفته می‌شوند.

راه های ارتباطی با وکلای موسسه

موسسه حقوقی و داوری دادگران عدالتخواه امید وکیل در اهواز با مدیریت جناب آقای رضا دانش وکیل پایه یک دادگستری، مفتخر است با بهره گیری از کادری مجرب از وکلای متخصص در تمامی امور حقوقی و کیفری؛ آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و مشاوره ای برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از شرکتهای خصوصی و دولتی در تمامی مراجع قضایی و دادگستری می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *