“حمایت حقوقی قوی در لحظات حساس”
اگر در مواجهه با اتهامات کیفری هستید ، وکیل در اهواز و تیم وکلای موسسه حقوقی دادگران عدالتخواه امید آماده است تا از حقوق شما محافظت کند. تجربه ما در زمینه قوانین کیفری و رویکرد حقوقی دقیق، به ما امکان میدهد تا به شما درباره حقوق و مسائل مربوط به این زمینه راهنمایی کنیم.
تمکین (اجرا) از وظایف زن و مرد در قبال یکدیگر در روابط زوجیتی مورد تأکید واقع شده است. تمکین به معنای انجام وظایف و تعهدات قانونی و شرعی است و میتواند شامل انواع وظایفی باشد، از جمله حمایت مالی، مشارکت در زندگی خانوادگی، توجه به نیازها و حقوق همسر و تمکین از حقوق و تمامیت جسمانی و روحانی همسر باشد.
با این حال، در مسائل فردی و انتخابات شخصی، امکان اجبار به دیگری وجود ندارد. به عبارت دیگر، زن را نمیتوان به دلیل عدم تمکین از سوی شوهر، مجازات کرد. این به این معنی است که عدم تمکین به تنهایی نمیتواند موجب جرم یا مجازات قانونی شود.
به هر حال، عدم تمکین میتواند تأثیرات بالقوهای در روابط زناشویی داشته باشد و به تدریج باعث شکست و فروپاشی این روابط شود. در چنین مواردی، توصیه میشود که زوجین از طریق مشورت با مشاوران خانواده یا بهرهگیری از روشهای صلحآمیز و حل و فصل مسائل، سعی در حل اختلافات داشته باشند و به تقویت روابط زناشویی خود بپردازند.
در بسیاری از حقوق مدنی و قوانین خانواده، تمکین (اجرا) از وظایف زوجین در روابط زناشویی واجب است. این وظایف شامل تعهدات مالی مانند نفقه، هزینههای زندگی مشترک و تأمین نیازهای همسر و فرزندان است. همچنین، تمکین شامل توجه به حقوق و تمامیت جسمانی و روحانی همسر و تمکین از حقوق شخصی و اجتماعی او میشود.
با این حال، در مواردی که زن به دلایلی حاضر به تمکین نشود و وظایف خود را به خوبی انجام ندهد، قوانین برخی از کشورها توصیهها و ملاحظات خاصی را برای حفظ وحدت خانواده در نظر میگیرند. این توصیهها میتوانند شامل تشویق به مشورت خانوادگی، روشهای صلحآمیز در حل اختلافات، روشهای درمانی و روانشناختی، مشاوره خانواده و غیره باشند. هدف از این ملاحظات، حفظ و تقویت روابط زناشویی و پیشگیری از فروپاشی خانواده است.
در هر صورت، توصیه میشود که زن و مرد در صورت مواجهه با اختلافات و نارساییها در انجام وظایف خود، از منابع حل و فصل مسائل استفاده کنند، از جمله مشاوره خانواده، روشهای صلحآمیز و انتخاب راهکارهای سازنده برای حل اختلافات. همچنین، تمکین و اجرای وظایف زن و مرد در برابر یکدیگر در روابط زناشویی میتواند بر اساس اراده و توافق متقابل زوجین صورت گیرد تا روابط زناشویی بهبود یابد و روند تعاملات خانوادگی به سمت سازندگی و هماهنگی پیش برود.
عدم تمکین
در حقوق مدنی و فقه، زوجین وظایفی در قبال یکدیگر دارند که شامل وظایف زناشویی میشود.
این وظایف و تکالیف در قانون و شرع به منظور حفظ وحدت خانواده و ایجاد روابط سالم و هماهنگی بین زوجین تعیین شدهاند.
در مواردی که زن به تمکین (انجام وظایف زناشویی) در قبال شوهر خود نپردازد، ممکن است مرد به طور قانونی حقوق و تکالیف زن را ناپیشبینی کند.
این میتواند شامل مواردی باشد که زن در امور کلی زندگی مشترک یا روابط زناشویی با همسرش تمکین نکند. در این صورت، زن معروف به “زن ناشزه” میشود. برخی از مواردی که به عدم تمکین زن اشاره میکنند، عبارتند از:
1. عدم سکونت در محلی که شوهر فراهم کرده است.
2. انتخاب شغلی که با شئون خانوادگی زوج مغایرت دارد.
3. خروج از منزل بدون اجازه و اطلاع شوهر.
در این صورت، عدم تمکین زن ممکن است پیامدهای حقوقی داشته باشد. به عنوان مثال، مرد میتواند ضمانت اجراهایی که در قانون تعیین شده است را انجام دهد.
این شامل ممنوعیت نفقه برای زن، عدم تقسیم اموال شوهر در صورتی که در قرارداد ازدواج شرط تنصیف وجود داشته باشد و موارد مشابه است.
با این حال، در صورتی که مرد وظایف زناشویی خود را به خوبی اجرا نکند، زن نیز حقوق و تکالیف خاصی دارد و میتواند از آنها استفاده کند.
بیشتر بخوانید : تاثیر توبه مجرم
مجازات عدم تمکین زن
عدم تمکین از سوی زن ، جرم نیست تا بتوان وی را مجازات کرد . بلکه بهتر است گفته شود که آثار حقوقی عدم تمکین از سوی زن چیست .
یا به عبارت دیگر عدم تمکین از سوی زن چه پیامدهای حقوقی و قانونی به دنبال خواهد داشت :
در صورت عدم تمکین زن در برابر شوهر، مرد میتواند از دادگاه درخواست صدور اجراییه (حکم اجرا) بدهد. بدین ترتیب، دادگاه میتواند تحت عنوان مجازات برای عدم تمکین زن، تحریمهایی را اعمال کند. برخی از این تحریمها شامل عدم پرداخت نفقه به زن، عدم تنصیف اموال و داراییهای مرد پس از طلاق و امکان ازدواج مجدد شوهر با اجازه دادگاه میباشد.
بنابراین، در صورتی که زن از تمکین در برابر شوهر خود خودداری کند، میتواند از حق دریافت نفقه محروم شود و برخی از حقوق مالی بعد از طلاق، مانند تنصیف اموال و داراییهای مرد، از زن گرفته شود. همچنین، با گذشت مدت زمان عدم تمکین زن، مرد میتواند با مراجعه به دادگاه، حکم ازدواج مجدد را درخواست کند.
در این مورد، توجه داشته باشید که عدم تمکین زن به عنوان یک تقصیر از سوی زن در نظام حقوقی در نظر گرفته میشود و مجازات آن، عدم بهرهمندی زن از حقوق مالی است که برای او تعیین شده است.
با این حال، مهریه همواره به زن تعلق میگیرد و مرد نمیتواند بهعنوان عذری برای عدم پرداخت مهریه از عدم تمکین زن استفاده کند.
“ما در کنار شما در هر مرحله”
از مرحله تحقیقات اولیه تا دفاع در دادگاه، تیم وکلای ما همواره در کنار شما خواهد بود. ما از شما گوش میدهیم، شما را راهنمایی میکنیم و همه تلاش خود را برای حفظ حقوق شما انجام میدهیم.
مجازات عدم تمکین مرد از زن
در اصطلاح حقوقی، فقهی و عرفی، در صورتی که مرد وظایفش را انجام ندهد، عبارت عدم تمکین برای او به کار نمی رود بلکه از عبارات ناشز یعنی شخصی که نشوز انجام می دهد، استفاده می شود.
زنان میتوانند در صورت وجود شرایط نشوز مرد، از جمله عدم انجام وظایف زناشویی به خوبی و موجب عسر و حرج زن، به دادگاه مراجعه کنند و درخواست طلاق را ثبت کنند. در صورتی که این شرایط توسط دادگاه تأیید شود، قاضی ممکن است حکم طلاق را صادر کند.
پرداخت نفقه به همسر یکی از وظایف مالی مرد در ارتباط با زناشویی است. این وظیفه به منظور تأمین هزینههای زندگی و نیازهای روزمره همسر است و در برخی سیستمهای حقوقی بصورت قانونی تعیین شده است.
اگر مرد با داشتن استطاعت مالی، از پرداخت نفقه به همسرش خودداری کند و یا از پرداخت نفقه توسط سایر اشخاص واجب النفقه امتناع نماید، ممکن است مطابق ماده 53 آن قانون، به حبس تعزیری درجه شش محکوم شود. این تنبیهات هدفشان تشویق مرد به انجام وظیفه نفقه است و حفظ حقوق مالی زن است.
ماده 53 قانون حمایت از خانواده در همین مورد می گوید: “هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم میشود.” به این معنی که اگر زن از مرد بابت پرداخت نکردن نفقه خود، شکایت کند، دادگاه می تواند او را به شش ماه تا دو سال حبس محکوم کند.
بنابر این هرچند مرد ناشز می شود، اما همسر او نمی تواند با عنوان عدم تمکین مرد به دادگاه مراجعه کند و حق و حقوق خود را در این زمینه به اجرا بگذارد.
اقدامات بعد از رای تمکین
پس از صدور حکم عدم تمکین، دادگاه میتواند زن را به دادگاه دعوت کرده و او را ملزم به تمکین نفقه کند. در صورتی که زن همچنان از تمکین سر باز زند، ممکن است دادگاه تعقیبات اجرایی را برای اجبار او به تمکین نفقه در نظر بگیرد. تا زمانی که زن تمکین نکند، میتواند از مزایای نفقه محروم شود و زوج میتواند از دادگاه درخواست صدور اجازه برای ازدواج مجدد را داشته باشد. در صورت عدم تمکین زن، ممکن است موجبات شرط تنصیف اموال زوج نیز فراهم شود.
اگرچه دادگاه و مامورین قانون نمیتوانند زن را به زور مجبور به تمکین کنند، اما با اجرای رویههای قانونی و اقدامات قانونی، میتوانند تلاش کنند تا تمکین زن را به اجبار برسانند و حقوق مادی زوج را حفظ کنند.
این نکته را به یاد داشته باشید که زن حتی در صورت عدم تمکین و از بین رفتن نفقه، مستحق دریافت مهریه و اجرت المثل است. مهریه به عنوان یک حق مالکیتی برای زن در نظر گرفته میشود که به منظور تأمین نیازهای او بعد از طلاق است. اجرت المثل نیز به معنای پرداخت اجارهای است که برای زن برای استفاده از محل اقامت یا مالکیت مشترک پس از طلاق تعیین میشود.