logo site

ملاقات فرزند ؟ و شرایط ان بعد از طلاق

آنچه در این مقاله میخوانید

ملاقات فرزند

ملاقات فرزند

ملاقات با فرزند زمانی مطرح می شود که پدر و مادر از هم جدا شده باشند. در واقع ملاقات با فرزند، نوعی حق قانونی والدین بعد از طلاق به شمار می رود که می توانند در شرایطی که امکان نگهداری از فرزندان خود را ندارند، با آنها دیداری داشته باشند. در خصوص این که قانون در مورد ملاقات با فرزند چه می گوید، باید به ماده ۱۱۷۴ قانون مدنی رجوع کرد. به موجب این ماده، در صورتی که به علت طلاق یا دلایل دیگر، ابوین طفل در یک منزل مشترک سکونت نداشته باشند، هر یک از ابوین که طفل تحت حضانت او نمی باشد، حق ملاقات با کودک خود را دارد.
بنابراین، پدر یا مادری که قانونا شرایط نگهداری از فرزند خود را نداشته و به عبارتی حق حضانت با وی نیست، از حق ملاقات در این شرایط برخوردار است.

ناگفته واضح و آشکار است که ملاقات فرزند مشترک حق طبیعی، اخلاقی و قانونی والدین می باشد و نمی توان هیچ یک از والدین را از ملاقـات فرزند خود بدون عذر قانونی محروم نمود. لذا در صورتیکه هر یک از والدین ادعا نماید دیگری شرایط ملاقات فرزند را ندارد باید این ادعـا را در دادگـاه صالح اثبات نماید. با این حال نباید ملاقات فرزند را با حضانت فرزند اشتباه نمود. حضانت فرزند چه پسر یا دختر تا ۷ سالگی با مادر می باشد و پس از ۷ سال پدر می تواند جهت حضانت به دادگاه صالح دادخواست تقدیم نماید. از آنجا که حضانت فرزند پس از طلاق تا ۷ سالگی با مادر و پس از آن با پدر میباشد حق ملاقات برای طرف مقابل محفوظ میباشد که این حق قبل از طلاق نیز در صورتی که طفل نزد زوج یا زوجه باشد برای طرف مقابل محفوظ خواهد بود.

ملاقات فرزند بعد از طلاق

مدت زمان ملاقات فرزند بعد از طلاق دارای محدودیت نمی باشد مگر اینکه طفل بعد از سن رشد، تمایلی به ملاقات نداشته باشد طی ارائه لایحه می توان با ارائه دلیل و مستندات از دادگاه تقاضای افزایش زمان ملاقات طفل را مطرح نمود، همچنین چنانچه قبل از طلاق طفل نزد هر یک از زوجین بوده و از ملاقات طرف دیگر ممانعت به عمل آید طرف مقابل می تواند از طریق مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مطرح و دعوی به دادگاه خانواده ارجاع می شود که دادخواست الزام به ملاقات فرزند مشترک همانند سایر دعاوی حقوقی توسط خواهان به طرفیت خوانده و با موضوع ملاقات طفل مطرح می شود. دادگاه نسبت به موضوع رسیدگی می نماید و در صورت احراز صلاحیت و همچنین مصالح کـودک رأی مقـتضی را صادر می نماید.
هیچ یک از زوجین حق ممانعت از ملاقات فرزند مشترک برای طرف مقابل را ندارد حتی فساد اخلاقی والدین هم باعث نمی شود از ملاقات وی با فرزندش جلوگیری شود.

مجازات ممانعت از ملاقات طفل

 در صورت ممانعت و عدم توجه به دستور مقام قضایی، ممانعت از ملاقات از موجبات جلب دادرسی و محکومیت جزایی خواهد بود. بر اساس ماده ۶۳۲ قانون مجازات اسلامی اسلامی که به موجب آن، « اگر کسی از دادن طفلی که به او سپرده شده است، در موقع مطالبه اشخاصی که قانوناً حق مطالبه دارند، امتناع کند، به مجازات از ۳ تا ۶ ماه حبس یا به جزای نقدی از یک میلیون ریال و ۵۰۰ هزار تا ۳ میلیون ریال محکوم خواهد شد »

حال در مواردی هم ممکن است حق ملاقات از یکی از آنان سلب شود که این موضوع باید روشن شود که اگر طفل به طرف مقابل داده شود چه خطرات و عوارض و مشکلات و یا شرایط ناگواری احتمال تهدید به طفل را دارد که بخشی از آن عبارتند از :

1. بیماری حاد و مُسری

2. خطرات جانی

3. سایر مواردی که برحسب نظریه پزشکی قانونی به عبارتی خوف و تحولات روحی، روانی، اخلاقی و غیرهُم است.

گاه به محض جدائی موقت یا دائم یکی از زوجین به شهر دیگری میرود و حق ملاقات را برای طرف دیگر با بُعد مسافت و هزینه مواجه می سازد. عموماً این گونه افراد به دستور و بررسی قاضی پرونده نقطه ملاقات را برحسب مسافت تعیین می نماید که برای طرفین قابلیت ملاقات باشد. اگرچه در قانون حمایت خانواده و قانون مدنی تصریح شده است که طفل تا مادام (چه دختر و چه پسر) که به سن ۷ سالگی برسد حضانت با مادر است و بعد از هفت سالگی اگر دختر باشد تا سن ۹ سال قمری نزد پدر می ماند و هرگاه به ۹ سال قمری تمام رسید حق انتخاب با دختر است که به ملاقات تن دردهد یا خیر و نزد پدر یا مادر باشد. هم چنین فرزند ذکور بعد از سن ۷ سال تا ۱۵ سال قمری حق حضانت با پدر است و بعد از آن هر دو به بلوغ شرعی می رسند و می توانند انتخاب نمایند. لکن در تفسیر قانون و عرف آمده است که تا مادام که زوجه مطلقه شوهر نکرده باشد نگهداری دختر به او داده میشود و اگر شوهر اختیار کند همسر جدید زن به آن دختر نامحرم است و در این راستا پدر می تواند مطالبه نگهداری فرزند دختر را نیز داشته باشد. همچنین حق ملاقات مادر با طفل در هر صورت ثابت است و این حق را نمی توان حتی از مادر فاسد الاخلاق دریغ نمود . در صورت فاسدالاخلاق بودن مادر می توان در یک محیط مناسب وبا حضور اشخاص مورد اعتماد ملاقات بین مادر و فرزند برقرار کرد.

تعیین مکان ملاقات فرزند

تعیین مکان ملاقات فرزند می تواند توافقی باشد و در صورت عدم توافق با تشخیص دادگاه می باشد. برخی دادگاه ها نیز برای حل این مشکل، کلانتری را محل ملاقات قرار می دهند. در حالی که این اقدام به طفل آسیب روحی و روانی جدی وارد می کند و ترس و اضطراب ناشی از این ملاقات ها آرامش روحی او را در معرض خطرات جدی قرار می دهد.

حقوقدانان موسسه حقوقی داوری دادگران عدالتخواه امید پیشنهاد می دهند که ملاقات در یکی از منازل نزدیکترین بستگان طرفین یا موسسات خیریه یا مکانهای فرهنگی یا مساجد سطح شهر یا کانونهای تربیتی و بهزیستی صورت گیرد تا کرامت نفسانی والدین و اولاد آنان تامین گردد.

در قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ و به موجب تبصره ۱ ماده ۴۱، قانون‌گذار به لزوم ایجاد امکانات مناسب برای ملاقات فرزندان طلاق با والدینشان تأکید می‌کند و قوه‌قضاییه را به فراهم‌سازی این سازوکار مکلف کرده است. در این ماده قانونی آمده است: “قوه قضاییه مکلف است برای نحوه ملاقات والدین با طفل، سازوکار مناسب با مصالح خانواده و کودک را فراهم کند”.
در ادامه و به موجب ماده ۶۸ آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت خانواده مصوب ۹۳ بیان می‌دارد: “در اجرای تبصره ماده قانون، رییس کل دادگستری استان موظف است در هر حوزه قضایی، محل یا محل‌هایی را با فضای متناسب با روحیات اطفال با همکاری و استفاده از امکانات و منابع انسانی سازمان بهزیستی و ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بهداشت و درمان یا سایر مراکز ذی‌ربط با تعداد کافی مددکار اجتماعی (به‌ویژه زنان) و در صورت نیاز، مأمور انتظامی، جهت ملاقات والدین با اطفال اختصاص دهد”. بنابراین پیش‌بینی محل ملاقات فرزندان طلاق و حضانت با والدین آن‌ها، در محیطی فارغ از تنش و آسیب اقدامی است که قانون‌گذار در تبصره ماده ۴۱ قانون حمایت خانواده مصوب ۹۱ و ماده ۶۸ آیین‌نامه اجرایی این قانون مصوب سال ۹۳ به آن توجه داشته است.

با این تفاصیل تعیین محل ملاقات فرزند با والدین، توسط دادگاه به نحوی که موجب عسر و حرج نگردد مشخص می شود.
اقربای سببی و نسبی طفل اعم از پدربزرگ می توانند تقاضای ملاقات نمایند و از این حق خود استفاده کنند.
از معاضدت با او کوتاهی ننماید.

موسسه حقوقی داوری دادگران عدالتخواه امید

موسسه حقوقی و داوری دادگران عدالتخواه امید با مدیریت جناب آقای رضا دانش وکیل پایه یک دادگستری، مفتخر است با بهره گیری از کادری مجرب از وکلای متخصص در تمامی امور حقوقی و کیفری؛ آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و مشاوره ای برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از شرکتهای خصوصی و دولتی در تمامی مراجع قضایی و دادگستری می باشد.

آیا ملاقات فرزند قابل اسقاط است؟

ماده ۴۱ قانون حمایت خانواده مصوب 91نیز مقرر داشته است:
هرگاه دادگاه تشخیص دهد توافقات راجع به ملاقات، حضانت، نگهداری و سایر امور مربوط به طفل برخلاف مصلحت او است یا در صورتی که مسؤول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند و یا مانع ملاقات طفل تحت حضانت با اشخاص ذی حق شود، می تواند در خصوص اموری از قبیل واگذاری امر حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر با پیش بینی حدود نظارت وی با رعایت مصلحت طفل تصمیم مقتضی اتخاذ کند.
زمانی که زن و شوهر از هم طلاق می گیرند، هر کدام قصد انتقام گیری از طرف مقابل را دارد و بچه ها را بازیچه دست خود قرار میدهند که قانونگذار، ضمانت اجرایی آن را بیان کرده است.
اگر والدی که حضانت طفل بر عهده اوست، از طفل نگهداری نکند، این امر موجب سقوط حضانت می شود. اگر کسی مانع دادن طفل به مادر بشود فرد مانع را حبس می کنند تا عمل استرداد انجام گیرد و پس از استرداد طفل، توسط مادر از زندان آزاد می شود.
چنانچه یکی از والدین، دیگری را از ملاقات منع کند، بار اول به پرداخت جزای نقدی درجه هشت و در صورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور محکوم می شود.
لازم به ذکر است که حتی فساد اخلاقی مادر هم مانع ملاقات مادر از طفل نمی شود زیرا ملاقات فرزند، حق طبیعی مادر است. حضانت چه بر عهده پدر باشد یا مادر، نفقه بر عهده پدر است.

ملاقات طفل در مورد مفارقت جسمانی ابوین

در صورتی که به علت طلاق یا بهر جهت دیگر ابوین طفل در یک منزل سکونت نداشته باشند، . هر یک از ابوین که طفل تحت حضانت او نمی باشد حق ملاقات طفل خود را دارد.
بنابراین هیچیک از ابوین نمی تواند حق ملاقات طفل خود را ساقط نماید و یا مورد صلح در مقابل اخذ عوض قرار دهد، اگر چه میتواند تعهد کند که در صورت اعمال آن حق مبلغی بطرف دیگر بدهد.

در پایان با توجه به اهمیت موضوع و نیازهای عاطفی هر یک از فرزندان و والدین آنها در امر ملاقات با فرزندان مشترک و با تاسی از دستورات شارع مقدس و قانونگذار کشور ضمن تاکید بر حل معضل اساسی خانواده ها در هنگامی که والدین بدون طلاق جدا از هم زندگی می کنند اما بایست امر ملاقات به طور پیوسته و مرتب به نحو صحیحی انجام گیرد و بدون هرگونه تنش و بحث های اختلاف برانگیز و جبهه گیری در موضوع ملاقات والدین با اطفال تلاش بی وقفه ای صورت گیرد.

موسسه حقوقی داوری دادگران عدالت خواه امید با داشتن کادری مجرب و با سابقه از وکلای پایه یک دادگستری، آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و پذیرش وکالت و یا دادن مشاوره های حقوقی در حوزه موضوع و دیگر موضوعات خانواده می باشند
 

راه های ارتباطی با وکلای موسسه

موسسه حقوقی و داوری دادگران عدالتخواه امید وکیل در اهواز با مدیریت جناب آقای رضا دانش وکیل پایه یک دادگستری، مفتخر است با بهره گیری از کادری مجرب از وکلای متخصص در تمامی امور حقوقی و کیفری؛ آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و مشاوره ای برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از شرکتهای خصوصی و دولتی در تمامی مراجع قضایی و دادگستری می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *