چگونگی اثبات دزدی بدون مدرک / ادله اثبات آن چیست؟

آنچه در این مقاله میخوانید

چگونگی اثبات دزدی بدون مدرک / ادله اثبات آن چیست؟

بر اساس قانون مجازات اسلامی، سرقت یا دزدی به معنای ربودن مال متعلق به دیگری است. اگر فردی بدون اجازه و رضایت صاحب مال، اقدام به ربودن آن کند و قصد ارتکاب سرقت را داشته باشد، ارکان جرم سرقت محقق شده و سارق قابل مجازات خواهد بود.

اثبات جرم سرقت

نکته مهم در اعمال مجازات سرقت این است که صرف اتهام زدن به فردی به معنی اثبات جرم نیست. برای محاکمه سارق، ابتدا باید وجود سرقت به اثبات برسد، به ویژه در مواردی مثل سرقت از محل کار.

در علم حقوق، اصل بر برائت افراد است و اگر کسی مدعی سرقت از سوی دیگری باشد، باید این ادعا را با ارائه دلایل و مدارک معتبر در دادگاه اثبات کند. در اینجا، قاعده «البینه علی المدعی» جاری است، به این معنا که بار اثبات دعوا بر عهده شاکی است.

دشواری‌های اثبات سرقت

اثبات جرم سرقت، به ویژه در مواردی که شواهد کافی وجود ندارد، می‌تواند بسیار دشوار باشد. سارقان معمولاً سرقت را به صورت مخفیانه انجام می‌دهند و ردی از خود به جا نمی‌گذارند، که این موضوع کار شاکی را در اثبات جرم سخت می‌کند.

 

اثبات دزدی بدون مدرک

سوالی که ممکن است مطرح شود این است که چگونه می‌توان دزدی را بدون مدرک اثبات کرد؟ پاسخ این است که اصولاً اثبات دزدی بدون مدرک بسیار دشوار است. شاکی باید تمام اسناد و مدارک مربوط به ارتکاب سرقت را به شکواییه خود ضمیمه کند. راه‌های معمول اثبات سرقت شامل:

شهادت شهود

 اقرار مرتکب 

فیلم دوربین‌های مداربسته

 در صورتی که شخصی بخواهد دزدی را بدون مدارک اثبات کند، ممکن است مقامات دادسرا، مانند بازپرس یا دادیار، به دلیل عدم وجود شواهد کافی، قرار منع تعقیب صادر کنند. این بدان معناست که در مرحله تحقیقات مقدماتی، به این نتیجه می‌رسند که متهم سارق نیست و نمی‌توان برای او کیفرخواست صادر کرد.

بیشتر بخوانید :  حق حبس در قراردادها چیست ؟؟

 

آیا امکان اثبات سرقت بدون دلیل وجود دارد ؟

اثبات دزدی بدون مدرک و سند محکمه‌پسند ممکن نیست. با این حال، بسیاری از شاکیان این سوال را مطرح می‌کنند که آیا امکان اثبات سرقت بدون دلیل وجود دارد. این سوال به این دلیل است که گاهی شاکی مطمئن است که چه کسی اقدام به سرقت کرده، اما به دلیل عدم وجود سند و مدرک، نمی‌تواند دزدی را اثبات کند.

ادله اثبات دعوا
در امور کیفری، ادله اثبات دعوا شامل شهادت، سوگند، اقرار و علم قاضی هستند. اگر شاکی نتواند دلیل و مدرکی برای شناسایی سارق پیدا کند، می‌تواند از ابزارهای دیگر استفاده کند.

انگشت نگاری
یکی از راه‌هایی که امکان اثبات سرقت بدون دلایل مذکور را فراهم می‌آورد، استناد به انگشت‌نگاری است. اگر شاکی هیچ مدرکی نداشته باشد، می‌تواند از مقامات دادسرا درخواست کند تا دستور انجام انگشت‌نگاری از محل سرقت صادر شود. در اینصورت، ماموران کلانتری تحت شرایط خاصی اقدام به انگشت‌نگاری خواهند کرد.

شناسایی مظنون
اگر شاکی به فردی مظنون باشد، اما سند و مدرک کافی برای اثبات سرقت نداشته باشد، می‌تواند او را به عنوان مظنون معرفی کند. در این مرحله، ممکن است در دادسرا از مظنون سوال و جواب‌هایی صورت گیرد. همچنین می‌توان با انجام تحقیقات کارشناسی، مانند پیگیری شماره موبایل مظنون، بررسی کرد که آیا او در زمان سرقت در محل حضور داشته یا خیر.

تحقیقات بیشتر
هر گونه تحقیق دیگر که برای شناسایی سارق ضرورت داشته باشد، ممکن است با دستور دادسرا به کلانتری محول شود. کلانتری می‌تواند در اثبات سرقت بدون دلیل به شاکی کمک کند.

بیشتر بخوانید :  شهادت بر شهادت چیست؟

نقش علم قاضی
نکته مهم دیگر، علم قاضی است که نقش بسیار مهمی در اثبات سرقت بدون شهادت یا اقرار مرتکب دارد. علم قاضی به این معناست که قاضی با قرائن و مدارکی غیر از موارد ذکر شده در قانون، به یقین برسد که متهم مجرم است.

شواهد و قرائن
مواردی مانند فیلم دوربین‌های مداربسته، پیدا شدن اثر انگشت سارق در محل دزدی، خصومت شخصی بین سارق و مالباخته، اقرار ضمنی مرتکب، تحقیقات کارشناسی کلانتری، تهدید به سرقت، و انگیزه سارق می‌توانند در ایجاد علم قاضی و در نتیجه اثبات دزدی بدون مدرک نقش داشته باشند.

آثار اثبات دزدی بدون مدرک

اصل بر برائت یا بی‌گناهی افراد به این معناست که در صورتی که شخصی بخواهد از دیگری به خاطر ارتکاب جرمی شکایت کند، باید دلایل و مدارک لازم برای اثبات آن را ارائه دهد. این ضرورت به منظور حفظ اعتبار و حرمت دیگران و جلوگیری از شکایت‌های واهی است.

اجتناب از شکایت‌های بی‌اساس
در موضوع اثبات سرقت بدون دلیل، اگر اطمینانی از ارتکاب سرقت توسط شخصی نداریم و دلیل محکمه‌پسندی نیز در دست نیست، باید از تهمت زدن و شکایت‌های واهی علیه دیگران خودداری کنیم. در ادامه، به بررسی آثار اثبات دزدی بدون مدرک می‌پردازیم.

اعاده حیثیت
یکی از مهم‌ترین آثار اثبات دزدی بدون مدرک این است که اگر فردی مورد اتهام سرقت قرار گیرد و دادگاه او را بی‌گناه تشخیص دهد، می‌تواند از
شاکی درخواست اعاده حیثیت کند. این به معنای شکایت متهم از شاکی به خاطر آسیب به اعتبار و آبروی اوست. در این حالت، شاکی ممکن است به دلیل تهمت زدن بدون مدرک، به مجازات اعاده حیثیت محکوم شود.

بیشتر بخوانید :  شرایط صحت عقد هبه چیست ؟؟

افترا
تهمت زدن به دیگران و عدم توانایی در اثبات آن، ممکن است مشمول جرمی به نام افترا باشد و متهم سرقت می‌تواند پس از اثبات بی‌گناهی خود، از شاکی به جرم افترا شکایت کند. ماده 697 قانون مجازات اسلامی به این صورت بیان می‌کند:

«هر کس به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به وسیله درج در روزنامه و جرائد یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر به کسی امری را صریحاً نسبت دهد یا آن‌ها را منتشر نماید که مطابق قانون آن امر جرم محسوب می‌شود و نتواند صحت آن را ثابت کند، جز در مواردی که موجب حد است، به یک ماه تا یک سال حبس و تا 74 ضربه شلاق و یا یکی از آن‌ها حسب مورد محکوم خواهد شد.»

پاپوش درست کردن
افترا و تهمت زدن به دیگری بابت جرم سرقت می‌تواند به صورت پاپوش درست کردن نیز انجام شود. به عنوان مثال، شاکی می‌تواند وسایل و ادوات سرقت را در لباس یا ماشین و منزل فرد دیگری قرار دهد و سپس از او شکایت کند. در این حالت، پس از اثبات بی‌گناهی، متهم می‌تواند به دلیل جرم پاپوش درست کردن از شاکی شکایت کند.

این موارد نشان می‌دهد که تهمت زدن به دیگران نه تنها می‌تواند عواقب قانونی برای متهم به همراه داشته باشد، بلکه خود شاکی نیز ممکن است با مجازات‌های قانونی مواجه شود.

راه های ارتباطی با وکلای موسسه

موسسه حقوقی و داوری دادگران عدالتخواه امید وکیل در اهواز با مدیریت جناب آقای رضا دانش وکیل پایه یک دادگستری، مفتخر است با بهره گیری از کادری مجرب از وکلای متخصص در تمامی امور حقوقی و کیفری؛ آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و مشاوره ای برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از شرکتهای خصوصی و دولتی در تمامی مراجع قضایی و دادگستری می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *