استرداد دعوا / دادخواست چیست ؟؟ مهلت و شرایط آن

آنچه در این مقاله میخوانید

استرداد دعوا
“ما در کنار شما در هر مرحله”

از مرحله تحقیقات اولیه تا دفاع در دادگاه، تیم وکلای ما همواره در کنار شما خواهد بود. ما از شما گوش می‌دهیم، شما را راهنمایی می‌کنیم و همه تلاش خود را برای حفظ حقوق شما انجام می‌دهیم.

استرداد دعوا یا دادخواست

استرداد دعوا در معنای بازپس گرفتن یک دعوا است. 

در قانون آیین دادرسی مدنی، وقتی خواهان دعوا به هر دلیلی از ادامه رسیدگی حقوقی منصرف می‌شود، می‌تواند دعوای خود را مسترد کند. 

روش و مراحل استرداد دعوای حقوقی از دادگاه بستگی به مرحله‌ای دارد که دعوا در آن قرار دارد. درخواست استرداد دعوا معمولاً زمانی مطرح می‌شود که خواهان ادعای خود را غیرقابل اسقاط تلقی می‌کند. البته در شرایطی که حقوق خواهان به طرق دیگری تأمین شود، نیز ممکن است دعوای حقوقی توسط خواهان مسترد شود. قانوناً، مسترد کردن دعوا تنها توسط خواهان یا نماینده او قابل قبول است.

آثار حقوقی استرداد دعوا

آثار حقوقی مسترد کردن دعوا مطابق با ماده 107 قانون آیین دادرسی مدنی به ترتیب زیر است: 

استرداد دعوا تا پایان جلسه اول دادرسی: در این صورت، دادگاه قرار ابطال دادخواست را صادر می‌کند و دعوا به حالت اولیه برمی‌گردد.

 استرداد دعوا پس از پایان جلسه اول و پیش از به پایان رسیدن دادرسی: اگر دعوای حقوقی پس از پایان جلسه اول دادرسی و قبل از اتمام دادرسی مسترد شود، در این صورت دادگاه قرار رد دعوا را صادر می‌کند. این قرار رد دعوی اعتبار مختومه ندارد و امکان طرح دوباره دعوی توسط خواهان وجود دارد. 

استرداد دعوا پس از پایان مذاکرات: در صورتی که خوانده راضی باشد یا خواهان به طور کلی از دعوای خود صرفنظر کند، دادگاه قرار سقوط دعوا را صادر می‌کند. اگر خواهان بخواهد دادخواست خود را پس از ختم مذاکرات مسترد کند و خوانده راضی نباشد، خواهان می‌تواند به کلی از دعوای خود صرفنظر کند، که نتیجه آن صدور قرار سقوط دعوا است. 

بیشتر بخوانید :  فرق سند قطعی با وکالتی و تفاوت انها چیست؟

در این صورت، خواهان نمی‌تواند دوباره علیه خوانده از بابت همان موضوع دعوا کند.

بیشتر بخوانید : اعاده دادرسی و انواع ان

دادخواست

نحوه و مراحل قانونی استرداد دعوا

استرداد دعوا و پایان یافتن ارادی آن توسط خواهان ممکن است صورت گیرد. 

ماده 35 قانون آیین دادرسی مدنی می‌گوید که وکیل خواهان نیز می‌تواند در صورت تصریح در وکالت‌نامه، به نمایندگی از خواهان درخواست استرداد دعوا را طرح کند. 

این به وکیل اجازه می‌دهد تا به نمایندگی از خواهان درخواست استرداد دعوا را ارائه کند. 

در حال حاضر، استرداد دعوای حقوقی ممکن است پیش از پایان مذاکرات طرفین و جلسه دادرسی یا پس از آن انجام شود.

 استرداد دعوا می‌تواند به شیوه صریح یا ضمنی انجام شود. در شیوه صریح، خواهان باید به دفاتر دادگاه حقوقی مراجعه کرده و درخواست استرداد دعوا را به صورت رسمی ارائه کند. 

این شیوه مستلزم اعلام صریح انصراف خواهان از ادعای خود است. در شیوه ضمنی استرداد، خواهان به شیوه غیرمستقیم از ادعای خود منصرف می‌شود.

 به عنوان مثال، خواهان ممکن است مالی که ادعای مالکیت بر آن را دارد را در ازای پرداخت مبلغی بخرد. این اقدام نشانگر انصراف خواهان از دعوای حقوقی است. 

استرداد دعوا ممکن است به شیوه‌های کتبی یا شفاهی صورت گیرد. در شیوه کتبی، خواهان یا نماینده قانونی او لایحه‌ای را تهیه کرده و در آن انصراف خود از دادرسی حقوقی را به صورت کتبی اعلام می‌کند.

مهلت استرداد دعوا

ماده 107 قانون آیین دادرسی مدنی می‌گوید که استرداد دعوا تا زمانی که دادرسی تمام نشده باشد ممکن است. این بدان معناست که خواهان می‌تواند تا زمانی که دادرسی به پایان نرسیده باشد، درخواست استرداد دعوا را داشته باشد. اما بعد از اتمام دادرسی و صدور حکم نهایی، استرداد دعوا معمولاً قابل قبول نیست. بنابراین، اگر دادرسی به پایان رسیده و حکم نهایی صادر شده باشد، خواهان امکان استرداد دعوا را نخواهد داشت. در این صورت، حکم نهایی قضایی بر اساس نتیجه دادرسی اعتبار خواهد داشت و دعوا به پایان خواهد رسید.

بیشتر بخوانید :  مبایعه نامه | شرایط و ویژگی ها

“حمایت حقوقی قوی در لحظات حساس”

 وکیل در اهواز و تیم وکلای موسسه حقوقی دادگران عدالتخواه امید آماده است تا از حقوق شما  محافظت کند. تجربه ما در زمینه قوانین کیفری و رویکرد حقوقی دقیق، به ما امکان می‌دهد تا به شما درباره حقوق و مسائل مربوط به این زمینه راهنمایی کنیم.

نکات حقوقی در خصوص مسترد ساختن دعوا ( تکمیلی )

برخی از مهمترین نکات حقوقی در ارتباط با استرداد دعوا از قرار زیر است :

استرداد دعوا در صورتی که تقاضای استرداد دعوا در هر یک از مراحل دادرسی مطرح شود، ممکن است دادگاه قرار رد دعوی، سقوط دعوی یا ابطال دادخواست صادر کند. 

این بستگی به شرایط و مقتضیات پرونده و تشخیص دادگاه دارد. هزینه‌های دادرسی که خواهان پرداخت کرده است، در صورت استرداد دعوا به او بازگردانده نخواهد شد. 

به عبارت دیگر، پرداخت هزینه‌های دادرسی برای خواهان غیرقابل بازپس گیری است. در صورتی که رسیدگی به پرونده حقوقی با استرداد دعوا توسط خواهان پایان یابد، دادگاه قرار رد دعوا صادر می‌کند و خواهان می‌تواند همان دعوا را مجدداً در دادگاه مطرح کند. 

بر اساس ماده 35 قانون آیین دادرسی مدنی، وکیل خواهان تنها در صورتی می‌تواند دعوای حقوقی را استرداد کند که در وکالت‌نامه این اختیار به وی اعطا شده باشد.

 استرداد دعوا فقط در دعاوی حقوقی امکان‌پذیر است و در دعاوی کیفری و جرایم اعمال نمی‌شود. رسیدگی به پرونده‌های کیفری با ادامه روند پیگیری از سوی شاکی یا مجازات مقرر شده به پایان می‌رسد.

 در قانون آیین دادرسی کیفری، امکاناتی مانند صدور قرار ترک تعقیب وجود دارد که ممکن است تأثیر اجرایی مشابه استرداد دعوای حقوقی داشته باشد.

بیشتر بخوانید :  همه چیز درباره تغییر کاربری زمین

 استرداد کامل دعوای حقوقی در واقع به منظور جلوگیری از صدور حکم محکومیت بر علیه خود است. در این شرایط، تنها با صرف نظر کردن کامل از ادعای خود، دادرسی قانونی متوقف خواهد شد. 

در این صورت، خواهان دیگر قادر به مجدداً مطرح کردن دعوای حقوقی بر علیه خوانده نخواهد بود

ماده قانونی استرداد دعوا

مطابق ماده ۱۰۷ قانون آیین دادرسی مدنی استرداد دعوا و دادخواست به ترتیب زیر صورت می‌گیرد: 

الف – خواهان می‌تواند تا اولین جلسه دادرسی، دادخواست خود را مسترد کند. در این صورت دادگاه قرار ابطال دادخواست صادر می نماید. 

ب – خواهان می‌تواند مادامی که دادرسی تمام نشده دعوای خود را استرداد کند. در این صورت دادگاه قرار رد دعوا صادر می نماید.

 ج – استرداد دعوا پس از ختم مذاکرات اصحاب دعوا در موردی ممکن است که یا خوانده راضی باشد و یا خواهان از دعوای خود به کلی صرف نظر کند. در این صورت دادگاه قرار سقوط دعوا صادر خواهد کرد.

 

راه های ارتباطی با وکلای موسسه

موسسه حقوقی و داوری دادگران عدالتخواه امید وکیل در اهواز با مدیریت جناب آقای رضا دانش وکیل پایه یک دادگستری، مفتخر است با بهره گیری از کادری مجرب از وکلای متخصص در تمامی امور حقوقی و کیفری؛ آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و مشاوره ای برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از شرکتهای خصوصی و دولتی در تمامی مراجع قضایی و دادگستری می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *