“ما در کنار شما در هر مرحله”
از مرحله تحقیقات اولیه تا دفاع در دادگاه، تیم وکلای ما همواره در کنار شما خواهد بود. ما از شما گوش میدهیم، شما را راهنمایی میکنیم و همه تلاش خود را برای حفظ حقوق شما انجام میدهیم.
خیارات فسخ
طبق گفته ی وکیل ملکی در اهواز خیارات به شرایطی اشاره دارند که در صورت بروز آنها، طرفین قرارداد یا یکی از آنها حق فسخ یا تغییر شرایط قرارداد را دارند.
خیارات به عنوان ابزارهایی برای ایجاد انعطافپذیری در قراردادها و رسیدگی به شرایط غیرمترقبه استفاده میشوند فسخ معامله به معنای پایان دادن ارادی به قرارداد توسط یکی از طرفین است.
در بسیاری از موارد، یک قرارداد پس از انعقاد و اجرای صحیح، تابع اصل صحت قراردادهاست و نیاز به رفع توافق طرفین برای فسخ قرارداد وجود دارد. اما، در برخی موارد، قوانین مدنی ممکن است خیاراتی را در نظر بگیرند که به یکی از طرفین حق فسخ قرارداد را در شرایط خاص میدهند.
برای مثال خیار تخلف از شرط: اگر مشروطیتهایی که در قرارداد توافق شده است به درستی اجرا نشود، طرفی که منتفع از این خیار است، میتواند حق فسخ قرارداد را بر اساس این خیار به استناد تخلف از شرط داشته باشد.
برخی از مهمترین خیارات در قانون مدنی
مطابق با ماده 397 قانون مدنی هر یک از معامله کنندگان، تا زمانی که از محل یا مجلس انعقاد قرارداد خارج نشده اند، می توانند آن را فسخ کنند. خیار مجلس مختص عقد بیع یا خرید و فروش است. مطابق ماده 397 قانون مدنی خیار مجلس زمانی محقق می شود که طرفین قرارداد، در مجلس عقد حضور دارند و به محض خروج از مجلس ساقط می شود و اعمال خیار مجلس بعد از آن وجود دارد.
به موجب ماده 398 قانون مدنی در صورتی که مبیع یا مورد معامله در قرارداد خرید و فروش حیوان باشد، خریدار ظرف مهلت سه روز از زمان انعقاد معامله فرصت دارد تا معامله را فسخ کند. خیار حیوان مختص مشتری می باشد و مهلت آن، سه روز از حین عقد است.
طبق ماده 458 قانون مدنی معامله کنندگان می توانند هنگام معامله شرط نمایند که اگر فروشنده ظرف مهلت معینی تمام یا بعضی از مبلغ معامله را به خریدار پرداخت کند، بتواند معامله را نسبت به تمام یا بخشی از مبیع فسخ کند. خیار شرط به موجب توافق طرفین در قرارداد ذکر می شود، در صورتی که شرایط پیش بینی شده در شرط فسخ وجود داشته باشد، هریک از طرفین که دارنده این خیار است، می تواند با اعمال آن، اقدام به فسخ قرارداد خود کند.
طبق ماده 395 قانون مدنی چنانچه مشتری ظرف مهلت مقرر در قرارداد ثمن معامله یا بهای قرارداد را به فروشنده پرداخت نکند، فروشنده حق فسخ معامله را خواهد داشت. ماده 402 قانون مدنی، مقرر می دارد : “هر گاه مبیع، عین خارجی و یا در حکم آن بوده و برای تادیه ثمن یا تسلیم مبیع، بین متبایعین، اجلی معین نشده باشد، اگر سه روز از تاریخ بیع بگذرد و در این مدت، نه بایع مبیع را تسلیم مشتری نماید و نه مشتری، تمام ثمن را به بایع بدهد، بایع، مختار در فسخ معامله می شود.
اگر مورد معامله که به خریدار تحویل می گردد، دارای اوصافی مغایر با آنچه در مورد آن توافق شده باشد، خریدار حق فسخ معامله را دارد. مطابق ماده 410 قانون مدنی ” هر گاه کسی، مالی را ندیده و آن را فقط به وصف بخرد، بعد از دیدن، اگر دارای اوصافی که ذکر شده است، نباشد، مختار می شود که بیع را فسخ کند یا به همان نحو که هست، قبول نماید.”
در صورتی که بهای معامله به نحوی تعیین شده باشد که یکی از طرفین ضرر ببیند، اصطلاحاً خیار غبن ایجاد می شود. کسی که به او زیان وارد شده، در هنگام انجام معامله از قیمت عادلانه کالای خود آگاهی نداشته باشد اگر شخص در زمان انجام معامله از قیمت عادلانه آگاه باشد، اما معامله را انجام دهد، نمی تواند مدعی باشد که از انجام معامله مغبون شده چون خودش به زیان خودش عمل کرده است.
یکی از خیارات در قانون خیار عیب می باشد خیار عیب یعنی اگر مورد معامله که به خریدار تحویل می گردد دارای عیوبی باشد، خریدار می تواند معامله را به استناد خیار عیب فسخ نماید یا بدون برهم زدن معامله، اقدام به گرفتن مابالتفاوت قیمت مبیع سالم و مبیع معیوب، از فروشنده کند. مطابق ماده 422 قانون مدنی، ” اگر بعد از معامله، ظاهر شود که مبیع، معیوب بوده، مشتری، مختار است، در قبول مبیع معیوب با اخذ ارش یا فسخ معامله.”
اگر یکی از طرفین مرتکب اعمال متقلبانه مانند پنهان کردن عیب یا نسبت دادن وصفی که در مبیع یا ثمن وجود ندارد یا هر مانور متقلبانه، طرف مقابل حق فسخ به استناد خیار تدلیس را خواهد داشت مطابق ماده 439 قانون مدنی ، ” اگر بایع، تدلیس نموده باشد، مشتری حق فسخ بیع را خواهد داشت و همچنین است بایع، نسبت به ثمن شخصی، در صورت تدلیس مشتری.”
مطابق ماده 441 قانون مدنی، “خیار تبعض صفقه، وقتی حاصل می شود که عقد بیع، نسبت به بعض مبیع، به جهتی از جهات، باطل باشد در این صورت، مشتری حق خواهد داشت، بیع را فسخ نماید یا به نسبت قسمتی که بیع واقع شده است، قبول کند و نسبت به قسمتی که بیع باطل بوده است، ثمن را استرداد کند.” دارنده حق خیار تبعض صفقه ، می تواند، بیع را فسخ کند یا به نسبت قسمتی که بیع، صحیح است، آن را قبول کرده و نسبت به قسمتی که بیع، باطل بوده، ثمن خود را پس بگیرد
بیشتر بخوانید :
خیار فوری چیست؟
خیار فوری به خیاری گفته می شود که شخص دارنده خیار باید به محض اطلاع و در اولین فرصت و زمان ممکن باید حق خیار خود را اعمال کند در غیر این صورت آن خیار ساقط می شود.
از انواع خیارات فوری میتوان به :
خیار عیب
خیار تدلیس
خیار رویت
خیار تخلف از وصف اشاره کرد .
“از پیچیدگیهای حقوقی خسته شدهاید؟
ما به شما کمک میکنیم. با تیم حقوقی ما، مسیر راحتی به سوی رسیدن به عدالت و حل مسائل حقوقی خود داشته باشید. تماس بگیرید و مشاوره دریافت کنید.”
نکات حقوقی در خصوص خیارات در قانون مدنی
قید “اسقاط کافه خیارات” یا عبارات مشابه در معاملات ممکن است به منظور محدود کردن حقوق فسخ طرفین قرارداد به طور قابل قبولی در معامله استفاده شود. این عبارات به طرفین اجازه میدهند تا از خیارات مربوط به فسخ قرارداد صرف نظر کنند،
به عنوان مثال در مواردی که ارزش معامله به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته است. با این حال، با وجود وجود این قید، اگر تقلب و تدلیس توسط یکی از طرفین معامله ثابت شود،
حقوق فسخ میتواند اعمال شود و قابل اسقاط نیست. به عبارت دیگر، اگر تقلب یا تدلیس در معامله اثبات شود، طرف متضرر میتواند از حق فسخ خود استفاده کند. فسخ معامله به صورت یک اعلام یا عمل حقوقی یکجانبه صورت میپذیرد. با اعلام فسخ، اثرات حقوقی معامله از بین میروند و فروشنده میبایسته مبلغ دریافتی را به خریدار بازپرداخت کند. همچنین، در صورتی که خریدار کالا یا خدمات را دریافت کرده باشد، باید آن را به فروشنده بازگرداند.