فرار از صحنه تصادف
فرار از صحنه تصادف یا عدم اعلام تصادف به مقامات مربوطه بعد از وقوع تصادف، به طور کلی یک جرم محسوب میشود. در بسیاری از سیستمهای قانونی، فرار از صحنه تصادف به منظور اجتناب از پاسخگویی به پلیس و بررسی تصادف، تلقی میشود که میتواند تبعات قانونی جدی داشته باشد.
در برخی جوامع، فرار از صحنه تصادف ممکن است منجر به تشدید مجازات شود و مجازاتهای تعزیراتی مانند جرم و جنایت تلقی شود. بعضی از عواقب حقوقی ممکن است شامل جرم، جرم قابل تعقیب، جرم کیفری و پرداخت جریمه باشد. برای اطلاع از جزییات این جرم در ادامه با ما همراه باشید .
مجازات فرار از صحنه تصادف
در قانون مجازات اسلامی، فرار از صحنه تصادف به عنوان یک تخلف جدی مورد نظر قرار میگیرد و مجازاتهایی برای آن تعیین شده است. در صورتی که راننده پس از وقوع تصادف، از صحنه فرار کند و مصدومیت یا خسارتی به دیگر افراد وارد شود، محکومیت او به دو سوم افزایش مییابد.
در مورد مجازاتها برای هر نوع آسیب جسمانی، در قانون مجازات اسلامی جزئیات دقیقی وجود ندارد و میزان مجازات به عهده قاضی قرار میگیرد. قاضی با توجه به شدت آسیب وارد شده و مشخصات دیگر مرتکب، تصمیمگیری میکند. ممکن است مجازات در قالب دوره زندان، جزای نقدی یا هر دو اعمال شود.
در مورد انواع فرار از صحنه تصادف، قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین ممکن است حکمهای متفاوتی را برای هر نوع فرار تعیین کنند. برای مثال، اگر راننده پس از وقوع تصادف بلافاصله فرار کند، مجازات متفاوت با شخصی که پس از وقوع تصادف برای دادن کمک و همکاری با مقامات مربوطه در محل باقی مانده باشد، اعمال میشود.
مجازات فرار از صحنه تصادف رانندگی منتهی به فوت
فرار از صحنه تصادف رانندگی که به فوت فرد یا اشخاصی منجر شده است، مورد نظر جرمی جدی به حساب میآید. طبق قانون مجازات، اگر راننده به دلیل بیاحتیاطی یا بی مبالاتی خود باعث وقوع تصادف و فوت فرد یا افرادی شده باشد، محکوم به حبس تعزیری به مدت شش ماه تا سه سال خواهد شد.
اما در صورتی که راننده از صحنه تصادف فرار کرده باشد، مجازات فرار از صحنه تصادف نیز اضافه خواهد شد. براساس قانون مجازات اسلامی، مجازات فرار از صحنه تصادف ممکن است تا چهار سال و نیم حبس اضافه شود.
باید توجه داشت که در موارد تصادف رانندگی که منجر به قتل شخصی میشود، اصولاً به عنوان قتلهای غیرعمد در نظر گرفته میشوند. اما در صورتی که عمدی بودن یک قتل ناشی از تصادف رانندگی در دادگاه کیفری ثابت شود، مجازات قصاص قابل اجرا است. همچنین، اگر قتل ناشی از تصادف رانندگی به صورت شبه عمدی ارتکاب شده باشد، علاوه بر مجازات تعزیری، مرتکب باید در صورت مطالبه، دیه جنایتی وارد شده را نیز به خانواده قربانی پرداخت کند.
موسسه حقوقی داوری دادگران عدالتخواه امید
موسسه حقوقی و داوری دادگران عدالتخواه امید با مدیریت جناب آقای رضا دانش وکیل پایه یک دادگستری، مفتخر است با بهره گیری از کادری مجرب از وکلای متخصص در تمامی امور حقوقی و کیفری؛ آماده ارائه هرگونه خدمات وکالتی و مشاوره ای برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از شرکتهای خصوصی و دولتی در تمامی مراجع قضایی و دادگستری می باشد.
شرایط تشدید مجازات
در صورت وقوع تخلفات و جرایم رانندگی به شرایط مشخصی تشدید مجازات اعمال میشود. شرایط زیر میتواند منجر به تشدید مجازات راننده متخلف شود:
- مست بودن راننده یا متصدی وسایل موتوری در زمان وقوع جرم: در صورتی که راننده در حالت مستی باشد، مجازات او میتواند تشدید شود.
- عدم داشتن پروانه رانندگی: اگر راننده پروانه رانندگی معتبر نداشته باشد، مجازات او نیز میتواند تشدید شود.
- سرعت غیرمجاز: اگر راننده با سرعت بیش از حد مجاز رانندگی کند، مجازات او میتواند تشدید شود.
- رانندگی با علم به نقص فنی خودرو: اگر راننده با آگاهی از وجود نقص فنی خودرو رانندگی کند و تخلفی روی دهد، مجازات او ممکن است تشدید شود.
- رعایت نکردن محدودیتها و ممنوعیتها: اگر راننده از محلهایی که عبور از آنها ممنوع است یا محدودیتهای خاصی دارند عبور کند، مجازات او میتواند تشدید شود.
- عدم کمک به مصدوم در مواقع ضروری: اگر راننده با وجود امکان رساندن مصدوم به مراکز درمانی یا استفاده از خدمات پلیس برای کمک به مصدوم، از این اقدامات خودداری کند، مجازات او ممکن است تشدید شود.
- فرار از محل حادثه و رها کردن مصدوم: اگر راننده برای فرار از تعقیب محل حادثه را ترک کند و مصدوم را به تنهایی رها کند، مجازات او ممکن است تشدید شود.
با سالها تجربه در زمینه کیفری ، کیفیت خدمات حرفهای وکلا ما را تضمین میکند. ما به شما در مواردی از جمله تنظیم قراردادها، رسیدگی به موارد تجاری، حقوق خانواده، مسائل کیفری و بسیاری دیگر از مسائل حقوقی کمک خواهیم کرد.
مجازات فرار از صحنه تصادف (2)
با استناد به مفاد ۷۱۴ الی ۷۱۶ قانون مجازات اسلامی می توان این مجازات ها را به موارد زیر تقسیم کرد:
هر گاه بیاحتیاطی یا بیمبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده (اعم از وسائط نقلیه زمینی یا آبی یا هوایی) یامتصدی وسیله موتوری منتهی به قتل غیر عمدی شود مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دممحکوم میشود.
هر گاه تصادفات موجب مرض جسمی یا دماغی که غیر قابل علاج باشد و یا از بین رفتن یکی از حواس یا از کار افتادن عضوی از اعضاء بدن که یکی از وظایف ضروری زندگی انسان را انجام میدهد یا تغییر شکل دائمی عضو یا صورت شخص یا سقط جنین شود مرتکب به حبس از دو ماه تا یک سال و به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم میشود.
هرگاه تصادفات مذکور موجب صدمه بدنی شود که باعث نقصان یا ضعف دائم یکی از منافع یا یکی از اعضای بدن شود و یا باعث از بین رفتن قسمتی از عضو مصدوم گردد، بدون آن که عضو از کار بیفتد یا باعث وضع حمل زن قبل از موعد طبیعی شود مرتکب بهحبس از دو ماه تا شش ماه و پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم خواهد شد.
هرگاه تصادفات مذکور موجب صدمه بدنی شود مرتکب به حبس از یک تا پنج ماه و پرداخت دیه در صورتمطالبه از ناحیه مصدوم محکوم میشود.
مجازات فرار از صحنه جرم (3)
نکات قانونی که باید در مورد مجازات فرار از صحنه جرم در تصادفات رانندگی بدانید:
هر گاه مصدوم احتیاج به کمک فوری داشته و راننده با وجود امکان رساندن مصدوم به مراکز درمانی و یا استمداد از مامورین انتظامی ازاین کار خودداری کند و یا به منظور فرار از تعقیب محل حادثه را ترک و مصدوم را رها کند حسب مورد به بیش از دو سوم حداکثر مجازات محکوم خواهد شد.
هر گاه راننده مصدوم را به نقاطی برای معالجه و استراحت برساند و یا مامورین مربوطه را از واقعه آگاه کند و یا بههر نحوی موجبات معالجه و استراحت و تخفیف آلام مصدوم را فراهم کند دادگاه مقررات تخفیف را درباره او رعایت خواهد نمود.
راننده در صورتی میتواند برای انجام تکالیف مذکور در این ماده وسیله نقلیه را از صحنه حادثه حرکت دهد که برای کمک رساندن بهمصدوم توسل به طریق دیگر ممکن نباشد.
مجازات فرار از صحنه جرم (4)
مجازات فرار از صحنه جرم در تصادفات رانندگی در صورت مست یا پروانه نداشتن راننده
- در بسیاری از پرونده های حقوقی مربوط به مجازات فرار از صحنه جرم دیده می شود که راننده در هنگام ارتکاب به جرم مست بوده است و یا انکه اصلا دارای پروانه رانندگی نبوده است، در چنین شرایطی تکلیف چیست و مجازات فرار از صحنه جرم چه می باشد؟
در پاسخ به این سوال با استناد به ماده ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی می توان گفت که هر گاه راننده یا متصدی وسایل موتوری در موقع وقوع جرم مست بوده یا پروانه نداشته یا زیادتر از سرعت مقرر حرکت میکرده است یا آن که دستگاه موتوری را با وجود نقص و عیب مکانیکی موثر در تصادف به کار انداخته یا در محلهایی که برای عبور پیاده روعلامت مخصوص گذارده شده است، مراعات لازم ننماید و یا از محلهایی که عبور از آن ممنوع گردیده است رانندگی نموده به بیش از دو سوم حداکثرمجازات مذکور در مواد فوق محکوم خواهد شد. دادگاه میتواند علاوه بر مجازات فوق مرتکب را برای مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی یا تصدی وسایل موتوری محروم نماید.
بنابراین با توجه به متن این ماده به خوبی می توان به این موضوع پی برد که صرف نداشتن گواهینامه رانندگی یا مست بودن راننده، وجود عیب در وسیله نقلیه و….. برای رفع مجازات از مرتکبان اثر گذار و کافی نمی باشد.
وکیل در اهواز و وکلای موسسه حقوقی داوری دادگران عدالتخواه امید متشکل از بهترین وکیل کیفری . حقوقی و خانواده که هم تخصص فراوانی در زمینه انوع دعاوی داشته و هم به واسطه به نتیجه رساندن صدها پرونده در این زمینه تجربه بالا و ارزشمندی دارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت خدمات حقوقی ما، با موسسه حقوقی داوری دادگران عدالتخواه امید تماس بگیرید. تیم حرفهای ما آماده پاسخگویی به سوالات شما و ارائه راهنماییهای لازم است.”